Kekalahan Man U mengejutkan semua

Bola sepak satu pasukan dan bukannya satu pemain terkenal sahaja


Berita kemenangan kelab Liverpool menenatng Manchester United Ahad lalu telah menyebabkan pelbagai spekulasi timbul terutama tentang masa depan Ole Gunnar Solskjaer. Namun, saya sebagai peminat bola berpendapat Manchester United perlu kembali kepada asas konsep permainan bola sepak. Maksud saya, Man U perlu mengutamakan pasukan dan bukannya individu terkenal dalam pasukan mereka.  


Kalau kita lihat perlawanan itu, semua pemain Liverpool berusaha untuk menyerang dan bertahan secara satu unit pasukan berbeza dengan pasukan Man U yang lebih ke arah mahu menjadi pemain utama. Lihat sahaja Mo Salah yang sanggup berlari turun membantu mempertahankan Liverpool apabila diserang oleh pihak lawan. Adakah Ronaldo atau Greenwood mahu berlari turun ke bawah melakukan tugas pertahanan? Jika pemain-pemain ini enggan turun membantu, sudah pasti Ole  harus mempunyai perancangan untuk menugaskan pemain lain membantu atau melindungi keenggaan Ronaldo atau Greenwood menghadapi serangan Liverpool. Asas  perlawanan bola sepak ialah pemain mesti berlari, membuat rempuhan atau tackle dan saling mengingatkan satu sama lain tentang situasi perlawanan. Man U pada perlawanan itu tidak melakukan semua ini. Kekalahan ini bukan disebabkan angka gol tetapi cara Man U menerima kekalahan itu yang mengejutkan semua pihak.


Ole sudah menjadi jurulatih kelab ternama ini sejak 2018 tetapi beliau masih gagal untuk memenangi sebarang piala pun. Pada masa yang sama, Ole telah menghabiskan jutaan wang untuk membeli pemain berkualiti tinggi seperti Jadon Sancho, Christiano Ronaldo dan juga Raphael Varane. Semua pemain yang dibeli ini sememangnya bagus tetapi Man U perlu sedar bahawa apakah kehadiran pemain-pemain terkenal sebegini akan menjadikan kedudukan mereka sebagai satu unit pasukan lebih kuat atau tidak? Ini persoalan asas yang seharusnya Ole sebagai jurulatih memahaminya.


Apakah identiti yang hendak dibawa oleh Ole dengan membeli pemain-pemain ternama ini? Penulis berpendapat Ole gagal menggunakan pemain-pemain Man U yang sedia ada dengan sebaik mungkin dalam sebarang sesi taktikalnya. Pasukan Man U pada masa ini tidak mempunyai keseimbangan yang dimiliki oleh Man City, Chelsea dan Liverpool. Jika bukan Ole yang menjadi jurulatih Man U sudah pasti individu itu sudah dipecat oleh pihak pengurusan Man U tetapi disebabkan sejarah dan jasa Oleh terhadap kelab itu kemungkinan untuk beliau dipecat kelihatan samar-samar kerana isu pemecatan Ole ini sudah mula kedengaran tahun lepas lagi tetapi beliau masih diberikan tanggungjawab itu.


Pembaca juga perlu sedar bahawa Liverpool pada perlawanan itu tidak menurunkan kesebelasan utama mereka dan selepas kehilangan Pogba, Liverpool hanya menguasai bola tanpa melakukan serangan pantas seperti pada separuh masa pertama. Man U masih banyak kelemahan yang perlu dibaiki segera sebelum perlawanan menentang Spurs berlaku itu.

No comments:

Post a Comment

70 ribu pelajar SPM gaga mendapat sijil SPM?

  70 ribu pelajar SPM gagal memperoleh sijil SPM? Angela 70 ribu bukanlah satu angka yang kecil kerana jumlah ini boleh memenuhi beberapa...